Lakelandterrier

Historisk bakgrund

Rasen Lakelandterrier kommer från grevskapen Cumbria (hela Cumberland och Westmorland samt en bit av Lancashire), ett bergigt område i nordvästra England (på gränsen till Skottland) som går under namnet Lake District.

Lakelandterriern användes till att jaga och utrota skadedjur, främst höglandsräven, det största hotet mot fåren som fanns i stor mängd i området. Genom selektiv inkorsning av äldre terrierraser med speciella åtråvärda egenskaper, lyckades man skapa en ras med extremt mod och framåtanda, liten till formatet, men med tillräcklig benlängd för att kunna hoppa upp på klipphyllor där räven förskansat sig. Med outtröttlig styrka och envishet skulle inte hunden ge upp förrän den nått sitt mål, att döda räven. Innan rasen godkändes under namnet Lakelandterrier så gick den under många olika namn; Fellterrier, Patterdaleterrier, Cumberlandterrier mm.

- 1921 samlades man kring en gemensam rasstandard som skickades till engelska kennelklubben

- 1921 bildades The Lakeland Terrier Association

- 1928 stambokfördes de första Lakelandterrierna i Engelska Kennelklubben

- 1932 bildades rasklubben The Lakeland Terrier Club och lite senare The Lakeland Terrier Society

 

Sverige

De första Lakelandterrierna importerades till Sverige 1931 av direktör Otto Salomonsson importerade hanhunden Egton Pioneer och tiken Ever Green. Dessa båda blev champions. 1932 importerade Otto Salomonsson hanen Egton Surprise från Mrs Graham Spence och 1935 tiken Mockerkin Malse. 1935 stambokfördes den första svenskfödda Lakelandterriern under Otto Salomonssons kennelnamn Urskogen.

Det var Urskogens Bussie som var efter CH Egton Surprise och CH Ever Green. 1936 föddes CH Urskogens Chap efter CH Surprise och Mockerkin Malse. Dessa få lakelandterriers deltog flitigt i grytprov och på jakt.

1978 bildades rasklubben Nordiska Lakelandringen.

 

Användningsområde

De flesta lakelandterrier är i dag sällskaps- och familjehundar. På grund av sin lust för fartfyllda aktiviteter trivs de ofta bra på agilitybanan, och arbetslusten för att spåra och söka är stor.

 

Hälsa

Lakelandterrier anses vara en frisk ras som ofta håller sig frisk och pigg upp i hög ålder. De lever länge och det är inte ovanligt att de blir över 15 år. Det finns inte någon specifik sjukdom kopplad till rasen.

 

Egenskaper / Mentalitet

Lakelandterrier är en glad och positiv hundras med mycket charm. Den är aktiv och nyfiken, alltid full av förväntan och med glimten i ögat. Det är en livlig hund, speciellt som unghund. Den har lätt för att lära men kan vara en utmaning vid lydnadsträningen. Lakelandterriern är framavlad för att vara en modig och självständigt arbetande klippgrytjägare. Det är en terrier och kräver en vänlig men fast och konsekvent hand. Rasen blir aldrig sina ägares trogna slav men kommer att visa sin ovillkorliga tillgivenhet till de som befinns vara den värdig.

 

Storlek och utseende

Den vuxna lakelandterriern har en mankhöjd på ca 37 cm. Den väger omkring 7,5–8 kg. Tikar är något mindre och lättare. Det är en liten och kompakt högbent hund utan överdrifter. Den är robust och arbetsduglig utan att vara grov. Den rör sig fritt med spänst i stegen. Pälsen är tät och sträv med mjuk underull. En specialitet är den stora färgvariationen i rasen. Typiskt för lakelandterriern är den milda, vänliga blicken.

 

Pälsvård

Lakelandterriern är en strävhårig ras med en dubbel päls; en mjuk underull som täcks av en sträv yttre päls. Pälsen trimmas vilket betyder att man med jämna mellanrum plockar eller drar av den gamla pälsen för hand för att lämna plats för ny. En lakelandterrier som trimmas regelbundet fäller minimalt. En välskött päls är vacker och dessutom praktisk då den är smuts- och vattenavstötande. Det fordras lite tid, träning och tålamod för att lära sig att trimma sin hund.

 

Övrigt

Som lakelandägare är det bra att ha en stor portion humor. Den tar livet med en klackspark och anser att allt som händer och sker är till för att den ska ha roligt.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)